Kliniken Operationer Frågor och svar Landstinget Kontakt Tidsbokning
 
OPERATIONERKVINNA
Här finner du information om de vanligaste ingreppen på vår klinik för Dig som är kvinna.

MAN
Här finner du information om de vanligaste ingreppen på vår klinik för Dig som är man.

ANSIKTSLYFT
MELLANANSIKTSLYFT
BRÖSTFÖRMINSKNING KVINNA
BRÖSTFÖRMINSKNING MAN
BRÖSTFÖRSTORING
BRÖSTLYFT
BUKPLASTIK
FETTSUGNING
FETT-TRANSPLANTATION
LASER OCH KEMISK PEEL
LÄPPFÖRSTORING
NÄSPLASTIK
PANNLYFT
ÖGONLOCKSPLASTIK
ÖRONPLASTIK


»AKTUELL PRISLISTA


Öronplastik


Indikation
Utstående öron. Det ena eller båda öronen står ut och har dåligt utvecklade veckbildningar.

Operation
Otoplastik, operation i lokalbedövning, 1 timma.

Flera varianter finns på operationen. Vanligen lägger man ett snitt på baksidan av örat. Man skär sedan igenom brosket så att man kommer ut under huden på framsidan av örat. Man skårar eller slipar brosket på framsidan av örat. Örat böjer sig då bakåt. Ibland förstärker man böjningen genom att sätta stygn i brosket på baksidan av örat. Om öronmusslan är för stor kan man behöva ta bort brosk.

Såret på baksidan av örat sluts med tråd som kroppen själv bryter ned. Ofta hjälper man örat att forma sig genom att sy fast små bomullskuddar på utsidan av örat. Kuddarna håller vecket på örat i rätt läge under läkningen.

Vid mindre kraftig defekt kan det räcka med att gör ett litet hål i huden på baksidan av  örsnibben och sedan filar på brosket under huden på framsidan på örat.

Konvalecens
Efter operation för utstående öron, otoplastik, lägger vi ett förband i form av ett pannband. Man stannar kvar på kliniken någon timma för att kontrollera att det inte blöder. Man kan sedan åka hem. Vi rekommenderar att man stannar i Göteborgsregionen första natten på grund av risken för efterblödning.

Dagen efter operationen kommer man tillbaka och får förbandet avlägsnat. Därefter har man ett mjukt bomullspannband över öronen dygnet runt i två veckors tid.

Man svullnar över öronen. Svullnad försvinner i allmänhet på en till två veckor.
Efter två veckor kommer man tillbaka och vi avlägsnar då de fastsydda bomullskuddarna. Öronen ligger då ganska tätt mot huvudet. De viker emellertid oftast ut sig något med tiden.

Normal sjukskrivningstid är 1 vecka. Den första månaden skall man undvika tung kroppsansträngning. Man skall undvika lek eller idrottsaktiviteter som medför risk för slag mot eller slitningar i öronen under fyra till sex veckors tid.

Det tar tid för ärr att mogna och uppnå full hållfasthet. Alla ärr är röda under 6 månader eller mer efter operationen. Så länge ärren är röda bör man skydda dem från solen.

Risker
Det finns risk för efterblödning. Vanligen svullnar då örat tydligt upp inom något dygn efter operationen. Ibland kan man suga ut blodet med en spruta. Blöder det mycket kan man tvingas att operera om och blodstilla.

Infektion kan uppstå i såret. Infektion brukar visa sig efter en vecka. Oftast får man då mer ont igen efter det att smärtorna i såret har försvunnit. Örat blir ofta rött och svullet. Det kan komma var från såret. Man kan få feber. Ibland är feber det enda tecknet på infektion.

Om en blödning eller en infektion får stå kvar utan behandling kan det leda till förtjockning och eventuellt förvridning av brosket, s k blomkålsöra.

Asymmetriskt resultat. Öronen kan stå ut olika mycket eller ha olika form efter operationen. Eventuellt kan en korrigerande operation behövas efter 6 månader.
Öronen är dock aldrig helt lika.

Fula ärr kan uppstå. Ärrbildning är en individuell egenskap. Det är din kropps reaktion på den skada vi gör vid operationen som avgör hur ärret blir. För de flesta ( fler än 90% ) så läker ärret som ett sytrådstunt vitt streck.

En komplikation leder oftast till en förlängd läkningstid och ibland till en mindre omoperation, men resultatet blir i allmänhet mycket bra ändå till slut.

Det är alltid större risk för komplikationer efter en operation om man är rökare eller har övervikt.

Resultat
Öronen blir mindre utstående och får tydligare veckbildningar. Man strävar i allmänhet efter att de inte skall stå ut mer än ca 20 mm från huvudet.

Resultaten är i allmänhet bestående.
PRISER

»Klicka här för aktuell prislista

(Prissättningen är alltid individuell. Prislistan visar de vanligast förekommande prislägena.)
Frågor? Ring oss på telefon 031-899040 eller kontakta oss via kontaktsidan.

Grafisk form www.kredema.se © 2010 Göteborgs Plastikkirurgiska Center | Sitemap