Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna vi får.


Vad skall jag säga på jobbet?
Vad du säger är din ensak. Vår rekommendation är dock att man håller sig så nära sanningen som möjligt. Det avslöjar sig alltid om man har sagt att man har opererat foten när man i själva verket har opererat brösten.
Har jag rätt till sjukpenning?
Ja, enligt försäkringsdomstolarna så handlar sjukskrivning inte om vad du har gjort utan om din arbetsförmåga. Man skall inte arbeta inom de första veckorna efter en större operation då det kan öka risken för komplikationer.
När skall man byta ut bröstimplantat?
Moderna implantat har en mycket god hållbarhet. Tillverkarna säger dock att om man vill att de skall vara hela så bör man byta ut implantaten någon gång. Ingen kan dock helt säkert säga när. En del läkare hävdar att man bör göra det var tionde år, då statistik visar att ca 2% av implantaten är spruckna vid kontroll efter tio år. Vår rekommendation är snarare att man väntar tills det har gått 15 – 20 år. Då blir det ett eller två byten under en livstid.
När kan jag sola efter operationen?
Efter tre till fyra veckor efter operationen går det bra. Tänk dock på att alla ärr är röda i början. Så länge ärr är röda kan de lagra in pigment och bli bruna. Bruna ärr syns betydligt mer. Skydda därför ärr under 6 – 12 månader. Använd minst solskyddsfaktor 30.
Kan jag amma efter en bröstförstoring?
Ja normalt så kan man amma. Vid operationen är vi inte inne i bröstkörteln utan under den. Så normalt skall man kunna amma.
Skall man massera brösten efter en bröstförstoring?
De flesta implantat som används har en skrovlig yta. Detta gör att ärrkapseln runt implantatet skall växa fast i implantatet. Då skall man inte massera bröstet för då kommer inte implantatet att växa fast. Implantat som har en slät yta kan dock inte växa fast i ärrkapseln och då är risken för att ärrkapseln skrumpnar högre. För att minska risken för ärrkapselskrumpning så försöker man vid släta implantat att göra hålan för implantatet så stor som möjligt. Då är rekommendationen att man masserar brösten så att implantatet åker runt och håller hålan maximalt stor.