Slapp rynkad hud på buken eller hängande hudöverskott nedtill på buken kan avlägsnas med en bukplastik. Operationen kan också behandla buktande bukmuskulatur och indragna ärr nedtill på buken.


Operation i narkos, 2 – 3 timmar. Ett långt snitt läggs nedtill på buken, i ovankant av könsbehåringen med utsträckning över ljumskarna.

Huden lyfts upp till revbensbågarna och naveln frias. Man syr ihop glipan mellan bukmusklerna i medellinjen på buken. Huden dras ner som en rullgardin och hudöverskottet avlägsnas nedtill. Ett nytt hål görs för naveln.

Efter operationen ligger man kvar på kliniken ett dygn. Man kan eventuellt ha dränageslangar från såret en till två dagar. Det tar ofta ett dygn innan man klarar att komma upp på benen själv. Den första veckan kan såret strama och man går då lite böjd som en fällkniv. Normal sjukskrivningstid är 2½ till 3 veckor. Den första månaden skall man undvika tung kroppsansträngning.

Man tappar känseln nedanför naveln. Känseln kommer oftast tillbaka men det kan ta 1½ år eller mer.

För att minska risken för blodproppsbildning när man har svårt att röra sig ordentligt, så ger vi blodförtunnande sprutor under en vecka efter operationen.

Det tar tid för ärr att mogna och uppnå full hållfasthet. Man bör därför tejpa ärren under minst tre månaders tid. Alla ärr är röda under 6 månader eller mer efter operationen. Så länge ärren är röda bör man skydda dem från solen.

Det finns risk för efterblödning. Man svullnar då på buken inom något dygn efter operationen. Ibland kan man suga ut blodet med en spruta. Blöder det mycket kan man tvingas att operera om och blodstilla.

Ibland kan man få en ansamling av sårvätska nedtill på buken – serom. Man svullnar då upp nedtill på magen efter någon vecka. Sårvätskan kan tappas av genom att man suger ut den med en spruta på mottagningen.

Infektion kan uppstå i såret eller i blodansamlingar under huden. Infektion brukar visa sig efter en vecka. Det kan då börja göra ont igen efter det att smärtorna i såret har försvunnit. Det blir ofta rött och svullet i såret. Man kan få feber. Ibland är feber det enda tecknet på infektion. Får man varansamling under huden vid såret kan den behöva dräneras. Med en liten operation i lokalbedövning kan man då behöva öppna en glipa i såret så att varet kan tömma sig. Man får sedan sköta såret med dagliga omläggningar tills det läker ifrån botten.

Försenad sårläkning. Om såret blir mycket spänt eller blodcirkulationen i såret inte blir tillräckligt bra (oftast orsakat av rökning) så kan sårläkningen bli förlångsammad. Såret kan då spricka upp. Man får då lägga om såret tills det läker av sig själv, vilket kan ta flera veckor.

Blodproppar kan uppstå om operationstiden blir lång eller om man har svårt att röra sig som vanligt efter operationen. Finns det risk för blodproppsbildning ger vi blodförtunnande medel som dropp vid operationen eller som sprutor efter operationen.

Fula ärr kan uppstå. Ärrbildning är en individuell egenskap. Det är din kropps reaktion på den skada vi gör vid operationen som avgör hur ärret blir. För de flesta ( fler än 90% ) så läker ärret som ett sytrådstunt vitt streck.

Risken för att man skall råka ut för någon komplikation efter operationen är något högre vid bukplastik än vid andra estetiska operationer. Bukplastik är en medelstor operation med relativt stora sårytor vilket ökar riskerna. Ca 15% av patienterna råkar ut för något. En komplikation leder oftast till en förlängd läkningstid men resultatet blir i allmänhet mycket bra ändå till slut.

Det är alltid större risk för komplikationer efter en operation om man är rökare eller har övervikt. Vid en bukplastikoperation kräver vi rökstopp en månad innan och en månad efter.

Magen blir slätare och plattare. Det blir lättare att få kläderna att sitta bra.

Resultaten är oftast bestående. Går man upp kraftigt i vikt eller genomgår en ny graviditet kan defekten återkomma.