Pannlyft behövs om man har överskottsskinn på övre ögonlocken samtidigt med nedsjunkna ögonbryn. Det kan minska på en kraftig rynka mellan ögonbrynen. Trött eller bistert utseende på grund av lågt sittande ögonbryn lättas upp. Rynkor i pannan, på grund av tendens att alltid lyfta på ögonbrynen, minskas.


Operation i narkos, 1 – 2 timmar.  Det finns två operationstyper.

Traditionell operation görs med ett långt snitt tvärs över huvudet innanför eller i kanten av hårlinjen. Vävnaderna löses ned till kanten till ögonhålorna. Huden sträcks sedan uppåt och hudöverskottet avlägsnas. Såret i huden sluts med stygn. I hårbotten fästs huden ihop med klamrar (agraffer).

Endoskopisk operation – operation med titthålsteknik. 3 till 5 kortare snitt läggs innanför hårlinjen varefter vävnaderna frias med hjälp av en videokameraförsedd kikare. Vävnaderna förskjuts uppåt. För att få vävnaderna att stanna kvar fäster man dem mot ett par 3 mm stora titanskruvar. Skruvarna är så små att de knappt kan kännas.

Efter operationen ligger man kvar på kliniken ett par timmar. Vi rekommenderar att man stannar i Göteborg första natten på grund av risken för efterblödning.

En vecka efter operationen avlägsnar vi stygnen och agrafferna.  Normal sjukskrivningstid är 2½ vecka. Den första månaden skall man undvika tung kroppsansträngning.

Man tappar känseln mitt upptill på huvudet. Känseln kommer tillbaka efter 4 till 6 månader. När känseln kommer tillbaka så får man ofta klåda i hårbotten under några veckors tid.

Det tar tid för ärr att mogna och uppnå full hållfasthet. Alla ärr är röda under 6 månader eller mer efter operationen. Så länge ärren är röda bör man skydda dem från solen.

Det finns risk för efterblödning. Man svullnar då kraftigt i pannan inom något dygn efter operationen. Ibland kan man suga ut blodet med en spruta. Blöder det mycket kan man tvingas att operera om och blodstilla.

Infektion kan uppstå i såret eller i blodansamlingar under huden. Infektion brukar visa sig efter en vecka. Oftast får man då mer ont igen efter det att smärtorna i såret har försvunnit. Det blir ofta rött och svullet i såret. Man kan få feber. Ibland är feber det enda tecknet på infektion. Får man varansamling under huden vid såret kan den behöva dräneras. Med en liten operation i lokalbedövning kan man då behöva öppna en glipa i såret så att varet kan tömma sig. Man får sedan sköta såret med dagliga omläggningar tills det läker ifrån botten.

Det är ganska vanligt med småinfektioner i ärret i hårbotten. Vi rakar inte av håret i samband med operationen. Det fastnar ofta små hårstrån i ärret. Läkningstiden förlängs då men det läker i allmänhet ut av sig själv.

Påverkan på nerver som ger rörlighet i pannmuskeln är ovanlig men kan förekomma. Det är då oftast som med känselnerverna, det vill säga funktionen kommer tillbaka efter några månader.

Blodproppar kan uppstå om operationstiden blir lång eller om man har svårt att röra sig som vanligt efter operationen. Finns det ökad risk för blodproppsbildning ger vi blodförtunnande medel som sprutor efter operationen.

Fula ärr kan uppstå. Ärrbildning är en individuell egenskap. Det är din kropps reaktion på den skada vi gör vid operationen som avgör hur ärret blir. För de flesta ( fler än 90% ) så läker ärret som ett sytrådstunt vitt streck. Enstaka patienter kan få lite håravfall kring ärret. Håret växer oftast tillbaka efter en tid.

En komplikation kan leda till förlängd läkningstid men resultatet blir i allmänhet mycket bra ändå till slut.

Det är alltid större risk för komplikationer efter en operation om man är rökare eller har övervikt. Vid pannlyftsoperation skall man avstå från rökning en månad innan operationen och en månad efter.

Ögonbrynen flyttas upp till nytt läge på eller ovanför ögonhålans övre kant. Detta tolkas omedvetet av andra som att man är gladare och piggare. Ofta lyfter det bort tung överskottshud från övre ögonlocken.

Ibland kan man inte ta bort hud från övre ögonlocken i samband med operationen. Anledningen är oftast att man ser att det är svårt för patienten att sluta ögonen när man har gjort pannlyftet. Vi avvaktar då 4 till 6 månader innan vi opererar ögonlocken. Då har svullnaden i pannan försvunnit och ögonbrynen har intagit sitt nya läge. I lokalbedövning kan man då trimma bort det sista av hudöverskottet på övre ögonlocken.